Огласна табла

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Огласна табла
  4.  » Емпатија

Емпатија

04.06.2023.

Драги другари велики и мали, јесте ли икад чули за ријеч емпатија?  Знате ли шта она значи?

Емпатија је способност да разумијемо осјећања других другара, односно како се они осјећају у некој ситуацији,  на примјер:

-Како се осјећа другар којег сви из одјељења задиркују или другарица са којом нико не жели да се дружи или како се неки другар осјећа када му мама или тата дођу из иностранства кући за викенд, али исто тако како се осјећа када дођe понедјељком у школу након њиховог одласка или  како се осјећа другарица која је добила јединицу из неког предмета јер није могла да се концентрише на учење пошто се њени мама и тата разводе.

Примјера може бити безброј, а и сами можете да направите властиту листу примјера из вашег одјељења, породице, другара из улице или насеља и да покушате да се замислите у њиховој ситуацији. Како бисте се осјећали тад? Да ли би та осјећања утицала на ваше понашање? Како бисте тада вољели да се неко понаша према вама? Да ли би вам било драго да вас неко разумије и пружи другарски руку?

Драга дјецо, емпатија је веома битан састојак у рецепту за другарство и веома је важно да је вјежбамо сви. Како ви мали, тако и ми велики. Зато је веома важно да препознамо и разумијемо и наша властита осјећања. Некада то није баш лако и треба нам помоћ других, старијих. Будите слободни да причате о својим осјећањима са родитељима, учитељима, наставницама, педагогом, психологом или било којом особом у коју имате повјерења. Када будемо научили да препознамо властита осјећања, биће нам лакше да разумијемо како се неко други осјећа.

Хајде да предстојећи распуст искористимо и да сви радимо на томе да је његујемо и пустимо да нам емпатија испуни и загрије наша срца и да од наредне школске године другарством испунимо учионице, ходнике и двориште наше школе. Тако ћемо сви да се осјећамо боље, јер знамо да нас тамо чекају они који нас разумију и подржавају на том путу одрастања. 

                                                                                 Ваш психолог