Историјат

  1. Почетна
  2.  » Историјат

Историјат

Основна школа „Никола Тесла“ у Прњавору основана је као јавна установа одлуком СО-е Прњавор 10.05.1991. године. Од 1966. године ова школа је до 1991. године носила назив ОШ „9. мај“ и мијењала је, у складу са тадашњим законима, неколико пута облик организовања и правни статус. Са осталим основним школама са подручја општине Прњавор ова школа се 1972. године удружила у Заједницу основних школа Прњавор, а 1974. године у Радну организацију Центар основних школа Прњавор.
Почетком школске 1985/86. године Основна школа „9. мај“ раздвојила се у двије основне школе: Основну школу „9. мај“ и Основну школу „Бранко Ћопић“. Основна школа „9. мај“ остала је у садашњој згради која је изграђена 1979. године.
Одмах послије Другог свјетског рата у Прњавору је основана четвороразредна основна школа, а 1958. године одлуком НОО Прњавор и осморазредна основна школа. Занимљиво је да је чак у деветнаестом вијеку (1882. године) изграђена у Прњавору зграда основне школе и да је била у функције све до Другог свјетског рата. Међутим, значајан је податак који је забиљежен у архивским документима да је чак и прије Берлинског конгреса у Прњавору постојала основна школа за образовање дјеце коју је организовала Српска црквена општина Прњавор. Српска народна основна школа, поред тзв. општинске основне школе, постојала је све до 1918. године. Ови подаци говоре да основно образовање и васпитање на подручју Прњавора има, заиста, дугу историју.
До изградње садашњег објекта школе 1979. године настава се одвијала у пет објеката у различитим дијеловима града.