Огласна табла

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Огласна табла
  4.  » Обиљежавање школске славе светитеља Светог Саве у ЈУ ОШ „Никола Тесла“ Прњавор

Обиљежавање школске славе светитеља Светог Саве у ЈУ ОШ „Никола Тесла“ Прњавор

28.01.2022.

Школска слава –  Свети Сава обиљежена је и у нашој школи.

Ове школске године дан Светог Саве обиљежен је у складу са епидемиолошким мјерама и није се одржала уобичајена свечаност као што је приредба у којој учествују ученици вођени својим учитељима и наставницима, као ни прослава са званицама, али је организовано традиционално сјечење славског колача, уз жито и славску свијећу.

Такође смо на часовима говорили о лику и дјелу нашег великог српског просвјетитеља Светог Саве. У причи са ученицима смо споменули основне чињенице из његове биографије, значај његовог рада на јачању православне  вјере, цркве  и његов успјех у ширењу просвјетне дјелатности, те књижевном раду Светога Саве.

Ученици су  на свој начин учествовали у обиљежавању овог великог и значајног датума из биографије Св. Саве, тако што су се литерарно исказали кроз своје поетске и прозне радове, величајући  његов лик и дјело којим је задужио све будуће генерације.

У холу школе могла се погледати ликовна изложба. Своје ликовно умијеће и креативност о лику и дјелу Светог Саве ђаци су испољили  користећи различите ликовне технике, дочаравајући своје виђење овог важног догађаја и личности којој је догађај посвећен.

Као и претходне двије године, из редова нашег колектива имамо добитнике Светосавске награде,  која се додјељује истакнутим наставницима основних и средњих школа у Републици Српској.

Светосавску награду за 2020/21. годину добиле су Љубица Моравац, наставник историје и географије и Татјана Хорина, професор разредне наставе.

Љубица Моравац, добитница Светосавске награде за 2020/21. годину

-Ово признање за мене је награда за мој дугогодишњи рад на мјесту наставника историје и географије. Свакако, она и обавезује да и даље радим савјесно свој посао. Волим свој посао и рад са дјецом, настојим да их испоштујем као личности и да сарађујемо током рада. Дајем им могућност да изнесу слободно своје мишљење и ставове, уважавајући њихове евентуалне примједбе. Имам јасне ставове и захтјеве о нивоу знања које показују. Наградим сваки вид рада, на тај начин их мотивишем да раде.

Сваки посао је тежак на свој начин, тако и посао наставника. Радим већ 37 година у настави, није никада било лако. Данас је тешко бити наставник из више разлога. Саме друштвене и економске промјене су допринијеле да је улога породице ослабљена, тиме и њен утицај на дјецу. Све више су дјеца препуштена комуникацији на друштвеним мрежама, тиме је њихова комуникација сведена на минимум, све иде у смјеру кратких и брзих информација, тако да је улога наставника значајна у развоју комуникације и јачању личности дјеце као и у социјализацији. Без обзира на све потешкоће, није ми тешко да се прилагодим времену и начину рада који се очекује од мене у датом моменту. Овај посао волим и причињава ми задовољство, не доживљавам га као неку тешку обавезу.

Млађе генерације које желе да се баве овим послом треба да га схвате озбиљно и да доста раде на себи да би могли помоћи другима тј. ученицима, односно да их науче како да уче.

Татјана Хорина, добитница Светосавске награде за 2020/21. годину

-Велика је привилегија и част бити у друштву награђених просвјетних радника. Лијепо је знати да се цијени труд, истовремено награда носи и одређену обавезу, а то је да улажем још више труда како бих од својих ученика извукла максимум. То ми , свакако, неће бити тешко јер нема веће награде од дјечијег осмијеха и одличног успјеха.

Мислим да је добра атмосфера у одјељењу кључ успјешног учења. Трудим се да је ученицима лијепо у школи, да наш радни дан увијек почиње опуштеним разговором о здрављу, расположењу, емоцијама… Дозволим ђацима да испричају некакав свој доживљај, анегдоту или шалу… Затим себи поставимо циљ, а онда настојимо да тај циљ и испунимо.

Посао просвјетног радника је и те како одговоран и озбиљан, потребно је много љубави, стрпљења, али и разумијевања за ученике. Ми, учитељи, у првом разреду добијемо збуњене шестогодишњаке које временом преобразимо у самосталне ученике који су способни да сами истражују и стичу знање. То је магија учитељског посла.

Младим колегама, који тек треба да стасају у добре просвјетне раднике, поручујем да се труде да увијек дају добар примјер дјеци јер су дјеца сјајни имитатори, зато им увијек треба дати нешто сјајно за опонашање.

Честитамо наставницама и желимо им пуно успјеха у даљем раду и још пуно признања!