Огласна табла

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Огласна табла
  4.  » Обиљежавање Међународног дана матерњег језика

Обиљежавање Међународног дана матерњег језика

21.02.2022.

У свијету се 21. фебруар обиљежава као Међународни дан матерњег језика. Овај датум установио је УНЕСКО као дан када се поклања велика пажња његовању језика и језичке културе.

Матерњи језик је дио културног идентитета једног народа, по језику се народ препознаје, то га чини другачијим. О језику треба да бринемо сви, језик је благо према коме свако треба да се односи с љубављу и поштовањем. Језик се преноси с кољена на кољено и његује кроз писмо, школе и медије.

Поводом обиљежавања овог датума у школској библиотеци одржано је такмичење ученика другог разреда у читању. Побједник овогодишњег такмичења је Филип Врховац, ученик II1 разреда.

У говору и писању језика огледају се историја, традиција и култура народа који га користи. Иако се језик стално мијења, постоје јасно дефинисана правила којих треба да се држимо. Многи имају језичке недоумице у вези тих правила. Зато је за ученике VIII1 разреда организован правописни квиз.

Свима је познато колико су правописне грешке честе у нашем друштву па је веома важно школарце оријентисати у правом смјеру и на занимљиве начине. Наша школа је у склопу обиљежавања Дана матерњег језика украсила унутрашње степенице разнобојним ,,правописним “ наљепницама, те на сликовит и очигледан начин скренула пажњу на важност граматичких и правописних правила.

На данашњи дан младима треба указати и на језичку толеранцију и развијати свијест о љепоти различитости. Да једна од наших најљепших ријечи – ХВАЛА – дивно изгледа и звучи и на осталим језицима свијета, показали су то ученици VIодјељења.

Једна од данашњих активности била је реализована и са ђацима VIII2Азбучник најљепших српских ријечи. Након што су исписали и украсили ријечи које су сами одабрали, ученици су те ријечи, као и њихова значења, тражили у Рјечнику српскога језика.

Зашто је важно да пажљиво бирамо ријечи?   назив је радионице, која је организована за  VI1 разред. Задатак је био да, након што им је дат почетак, ученици доврше причу тако што су писали по једну реченицу, али прво прочитавши претходно написане.

У учењу матерњег језика школа има веома значајну улогу и зато смо се овим активностима придружили многим школама које на пригодан начин обиљежавају овај дан.

Честитамо Филипу и захваљујемо свим ученицима који су учествовали у данашњем такмичењу и едукативним радионицама!