Огласна табла

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Огласна табла
  4.  » Обиљежавање 8. марта

Обиљежавање 8. марта

09.03.2022.

Међународни дан жена – 8. март, датум посвећен подсјећању на женска права и положај жена у друштву, обиљежен је и у нашој школи.

Историја 8. марта говори да је овај дан настао као дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. Иницијативу за овај празник дала је 1910. године на Другој међународној конференцији  жена социјалиста у Копенхагену, Клара Цеткин,  вођа женског радничког покрета.

Тај дан се обиљежава у знак сјећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. године и њујоршки марш више од 15.000 жена, које су тражиле краће радно вријеме, боље плате и право гласа. Прво обиљежавање Дана жена било је 1911. године у Аустрији, Њемачкој, Швајцарској и Данској.

8. март је прихваћен као Међународни дан жена 1917. године, а Уједињене нације су га почеле званично обиљежавати од 1975. године.

Иако понекад оспораван, овај празник успио је да се одржи деценијама. Мијењао је своје облике и садржај, али је суштина остајала иста, а то је да се указује на родну, економску и сваку другу дискриминацију жена у друштву као и на могућа рјешења.

Наша школа се придружила обиљежавању овог дана: