Огласна табла

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Огласна табла
  4.  » У ОШ ,,Никола Тесла“ обиљежен Свјетски дан поезије

У ОШ ,,Никола Тесла“ обиљежен Свјетски дан поезије

21.03.2022.

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу је 1999. године у Паризу, 21. март прогласила Свјетским даном поезије.

Поводом тога данас је у библиотеци Основне школе ,,Никола Тесла“, организована образовна радионица, придруживши се тако бројним манифестацијама широм свијета које данас славе стихове и риме. Циљ је популаризација пјесме и пјесничког израза, писане ријечи уопште. Ријечи у поезији значе много тога, постају живе и преносе оригиналне поруке. Зато поезија представља универзалну умјетност јер потврђује оно људско у човјеку, као и то да без обзира ком народу, вјери и култури припадају, људи у свијету дијеле иста осјећања, постављају себи иста питања и траже на њих одговоре. Читајући је, откривамо свијет и његове тајне.

Тренутке уживања у поезији подарили су присутнима ученици драмско-рецитаторске секције, рецитатори нижих разреда и најмлађи рецитатори, првачићи. Такође, ученици су имали прилику да се упознају са дјелима пјесника из нашег града, као и са дјелима савремених српских пјесника који пишу поезију за дјецу. Та магија ријечи и звука све је обрадовала, инспирисала и подстакла на размишљање о читању, а поезији вратила мјесто које јој припада.