Развој

 1. Почетна
 2.  » Развој

   АДОЛЕСЦЕНЦИЈА

Драги ђаци, овај чланак посвећен је свима вама који сте у периоду прелаза из дјетињства у рано зрело доба како би вам, надам се, био од помоћи у предстојећим “биткама”.

Треба да знате да постоји разлика између појмова пубертет и адолесценција. Појам пубертет односи се на анатомске и физиолошке аспекте сазријевања, док појам адолесценција обухвата психолошки и социјални аспект промјена у том периоду. Тешко је тачно одредити узраст на коме почиње адолесценција. Најчешће се њен почетак везује за узраст од 11 до 13 година и то, по правилу, код дјевојчица наступа нешто раније, а завршетак се оријентационо веже за крај друге деценије живота.

Адолесценција је период “олуја” испуњен брзим промјенама расположења, сукобима са околином, испитивањем граница, бунтовништвом и истраживањем свијета.

Хормоналне промјене директно утичу на ваше расположење, а њихово дјеловање огледа се и на психолошком нивоу, јер тјелесне промјене и промјене расположења мијењају лични доживљај властитог тијела, слику о себи и самопоуздање. У раној адолесценцији мијењају се и хигијенске навике, схватање љепоте и атрактивности те експериментишете са својом сликом (као нпр. шминкање, бојење косе, необичне фризуре, другачији начин облачења и сл.).

 Као резултат жеље за потврђивањем властите личности јавља се отпор према одраслима и њиховим захтјевима. Тако донедавно мирни и повучени постајете дрски према особама које вам представљају ауторитет, одбацујете задатке које сте обављали у кући, избјегавате изласке са родитељима и сл.

Истовремено, пријатељства са вршњацима постају све важнија. У току адолесценције вршњаци више утичу на ваше понашање него родитељи и отвореније ћете разговарати са вршњацима о љубави, изласцима, заједничким интересима, најинтимнијим мислима и осјећањима. Интимна пријатељства у раној адолесценцији дају емоционалну подршку, пружају савјете и информације, а доприносе и развоју самопоштовања. Међутим, НЕ ЗАБОРАВИТЕ да родитељи још увијек више утичу на ваше ставове од вршњака и важан су извор подршке када је ријеч о великим животним одлукама (као што је упис у средњу школу и сл.).

Неки ће рећи да је адолесценција најљепши и најинтензивнији период који пружа пуно могућности, док ће други сматрати адолесценцију “најмучнијим” периодом живота и великим извором фрустрација. Искрено се надам да велики број вас припада првој групи!

Ваш психолог

   КАКО ЈАЧАТИ САМОПОУЗДАЊЕ?

Да ли вам се дешава да мислите о себи да сте мање вриједни у односу на друге, да сте недовољно способни (или како често кажете глупи) да нешто научите, да вас мало ко воли, да сте губитници, небитни,  недовољно добри?

Ако сте се препознали у претходној реченици веома је могуће да имате ниско самопоуздање.

Шта значи самопоуздање? То је начин на који ми сами гледамо и мислимо о себи и вриједност коју себи приписујемо као особи.

Како можете помоћи себи да развијате и јачате своје самопоуздање? 

 1. Самим тим што сте живо биће итекако сте вриједни;
 2. На свијету не постоји особа која је иста као ви, према томе престаните да себе поредите са другима;
 3. Редовно извршавајте своје школске и друге обавезе, тако ћете бити задовољнији својим успјехом;
 4. Будите истрајни када обављате неки задатак, јер тако ћете доћи до успјеха;
 5. Будите поносни на своје успјехе;
 6. Прихватите критике и научите лекцију из грешке коју направите;
 7. Направите списак свих својих добрих особина;
 8. Читајте списак редовно и проширујте га;
 9. Разговарајте са члановима своје породице и људима који вам значе – нека вам и они наведу које су ваше добре особине;
 10. Не обазирите се на негативне коментаре вршњака, јер то је само њихово мишљење и не говори ништа о вама;
 11. Вјерујте у себе и волите себе!

 Ваш психолог