Огласна табла

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Огласна табла
  4.  » Обиљежавање Међународног дана матерњег језика

Обиљежавање Међународног дана матерњег језика

21.02.2024.

Данас је Међународни дан матерњег језика, установљен од стране УНЕСКА 1999. године,  у знак сјећања на бангладешке студенте, који су 1952. године протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен званичним.  

ЈУ Основна школа ,,Никола Тесла“ обиљежава 21. фебруар, већ традиционално, различитим активностима, како би промовисала језичку и културну разноликост.

Једна од активности је и такмичење ученика других разреда у читању. У школској библиотеци надметали су се ђаци из четири одјељења, а побједник овогодишњег такмичења је Данило Бјелошевић из II3 разреда.  

Презентацију о значају матерњег језика и начину на који га можемо његовати и чувати, припремила је Дајана Остојић из VII3. Након тога су ученици VI и VII разреда, који су у школском холу присуствовали том занимљивом излагању,  добили летке са савјетима како треба користити ријечи које показују колико је српски језик лијеп, а наша традиција богата, јер љепота језика се открива временом, читањем и правилним коришћењем матерњег језика,  никако позајмљивањем туђих ријечи.

Многи језици, међу њима и српски, суочили су се са мноштвом искушења како би остали оно што јесу. Опстанак матерњег језика зависи од нашег односа према њему. О језику треба да бринемо сви, нарочито школа. Ученицима свакодневно треба указивати на јасно дефинисана правила којих треба да се држимо у говору и писању, али и развијати њихову свијест о љепоти вишејезичности.

Честитамо Данилу! Чувајмо властити језик, јер то је једини који имамо, једини који чува наш идентитет!